Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa Silva E.M.S.

#1 - Acute necrotic hepatotoxicity caused by Lantana camara L. ingestion in dairy cattle

Abstract in English:

This study describes an outbreak of acute necrotic hepatopathy associated with spontaneous poisoning by Lantana camara L. in dairy cattle. A herd of 15 cows and heifers was introduced into a native pasture with limited food supply, and, sixteen days later, eight animals had spontaneous nasal hemorrhage, fever, lethargy, jaundice, and dry, dark stools with mucus and blood. The clinical course varied from two to five days. In the pasture where the cattle were kept, abundant adult specimens of L. camara L. with evident signs of consumption were observed. In total, seven cattle died and necropsy was performed in three of them. All animals had moderate jaundice, hemorrhage in the subcutaneous tissue and on the surface of different organs. The liver was slightly enlarged, with orange discoloration and enhanced lobular pattern. Histologically, multifocal areas of coagulative necrosis of hepatocytes in the centrilobular area, occasionally extending to the midzonal area, were observed, as well as marked hepatocellular degeneration and prominent cholestasis. The current study suggests that L. camara L. poisoning should be considered a differential diagnosis of acute and necrotic hepatotoxicity in cattle, despite the absence of photosensitization.

Abstract in Portuguese:

Esse estudo descreve um surto de hepatopatia necrótica aguda associada a intoxicação espontânea por Lantana camara L. em bovinos leiteiros. Um lote de 15 vacas e novilhas foram introduzidas em um piquete com campo nativo, com escassa oferta de alimento. Após dezesseis dias, oito animais manifestaram epistaxe, febre, apatia, icterícia, fezes ressecadas e escuras com muco e sangue. A evolução do quadro clínico variou de dois a cinco dias. No piquete em que os bovinos estavam alojados havia grande quantidade de L. camara L. com sinais evidentes de consumo. No total, sete bovinos morreram, e destes, o exame post mortem foi realizado em três. Os bovinos exibiam moderada icterícia, hemorragias no tecido subcutâneo e na superfície de diferentes órgãos. O fígado estava discretamente aumentado, com coloração alaranjada e padrão lobular evidente. As lesões histológicas consistiam em acentuada necrose de coagulação de hepatócitos em região centrolobular, por vezes se estendendo a região mediozonal, além de acentuada degeneração dos hepatócitos e evidente Colestase. O presente trabalho alerta para que intoxicação por L. camara L. seja levada em consideração nos diagnósticos diferenciais de hepatotoxicidade necrótica aguda em bovinos, mesmo sem indícios de fotossensibilização.


#2 - Chronic copper poisoning in beef cattle in the state of Mato Grosso, Brazil

Abstract in English:

Copper is an essential micromineral in animal feed; however, when consumed in excess, it can cause liver necrosis, hemolytic crisis, hemoglobinuric nephrosis and death in cattle. Although uncommon in this species, copper poisoning occurs as a result of exacerbated supplementation, deficiency of antagonist microminerals, or previous liver lesions. An outbreak of chronic copper poisoning is reported in semi-confined cattle after supplementation with 50 mg/Kg of dry matter copper. The cattle showed clinical signs characterized by anorexia, motor incoordination, loss of balance, jaundice, brownish or black urine, diarrhea and death, or were found dead, 10 to 302 days after consumption. Of the 35 cattle that died, 20 underwent necropsy, whose frequent findings were jaundice, enlarged liver with evident lobular pattern, black kidneys, and urinary bladder with brownish to blackish content. Microscopically, the liver showed vacuolar degeneration and/or zonal hepatocellular centrilobular or paracentral coagulative necrosis, in addition to cholestasis, mild periacinal fibrosis, apoptotic bodies, and mild to moderate mononuclear inflammation. Degeneration and necrosis of the tubular epithelium and intratubular hemoglobin cylinders were observed in the kidneys. Copper levels in the liver and kidneys ranged from 5,901.24 to 28,373.14 µmol/kg and from 303.72 to 14,021 µmol/kg, respectively. In conclusion, copper poisoning due to excessive nutritional supplementation is an important cause of jaundice, hemoglobinuria, and death in semi-confined cattle.

Abstract in Portuguese:

Cobre é um micromineral essencial, que quando em excesso induz necrose hepática, crise hemolítica, nefrose hemoglobínurica e morte em bovinos. As intoxicações, apesar de incomuns nessa espécie, ocorrem devido a suplementação exacerbada de cobre, pela deficiência de microminerais antagonistas ou secundária a lesão hepática prévia. Relata-se um surto de intoxicação crônica por cobre em bovinos semiconfinados após suplementação com 50mg/kg de cobre em matéria seca. Os bovinos manifestaram sinais clínicos caracterizados por anorexia, incoordenação motora, perda de equilíbrio, icterícia, urina acastanhada ou negra, diarreia e morte ou foram encontrados mortos, após 10 a 302 dias do início de consumo. De 35 bovinos que morreram 20 foram submetidos à necropsia sendo achada frequente icterícia, fígado aumentado e com padrão lobular evidente, rins pretos e bexiga urinária repleta de conteúdo acastanhado a enegrecida. Microscopicamente, no fígado havia degeneração vacuolar e ou necrose coagulativa hepatocelular zonal, centrolobular ou paracentral, além de degeneração vacuolar com corpúsculos de Councilman, colestase, fibrose periascinar leve, e inflamação de discreta a moderada. Nos rins havia degeneração e necrose do epitélio tubular assim como cilindros de hemoglobina intratubulares. Os níveis de cobre no fígado e rim foram de 5.901,24 a 28.373,14µmol/kg e 303,72 a 14.021µmol/kg respectivamente. A suplementação nutricional excessiva com cobre pode causar doença hemolítica com icterícia, hemoglobinúria e morte de bovinos mantidos em sistema de semiconfinamento.


#3 - Antimicrobial activity of propolis extract fractions against Staphylococcus spp. isolated from goat mastitis

Abstract in English:

The indiscriminate use of antibiotics in the treatment of caprine mastitis causes the appearance of resistant microorganisms, besides leaving residues in milk, putting at risk to human health. In this way, propolis is an alternative in the treatment of diseases because it has antimicrobial activity, mainly because of the presence of flavonoids in its composition. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial potential of propolis to Staphylococcus spp. Isolated from cases of goat mastitis and qualify the crude ethanoic extract by high performance liquid chromatography (HPLC). In this study, the minimum bactericidal concentration values of propolis extracts in ethanol, ethyl acetate and hexane showed that the best concentrations capable of promoting the highest mortality of the isolates of Staphylococcus spp. from mastitis in goats, were 6250, 3125 and 1562.5μg/mL, respectively. By the microplate adherence test, it was found that 20.78% isolates were not able to form biofilm, 14.70% were classified as moderate and 64.70% were weak and none as a strong biofilm producer. Propolis in its different diluents was able to affect the formation of biofilm and showed a pronounced marked antimicrobial activity against Staphylococcus spp. strains and may be indicated for use in in vivo studies.

Abstract in Portuguese:

O uso indiscriminado de antibióticos no tratamento de mastite caprina leva ao desenvolvimento de micro-organismos resistentes que poderão estar presentes em alimentos, colocando em risco a saúde humana. Dessa forma, a própolis surge como uma alternativa para o tratamento de doenças por possuir uma ação antimicrobiana, principalmente pela presença de flavonoides em sua composição. O objetivo desse estudo foi avaliar o potencial antimicrobiano da própolis frente à Staphylococcus spp. isolados de casos de mastite caprina e qualificar o extrato etanoico bruto por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE-DAD). Neste estudo, os valores de concentração bactericida mínima (CBM) dos extratos de própolis em álcool etílico, acetato de etila e hexano nos isolados foram de 6250, 3125 e 1562,5μg/mL, respectivamente. Pelo teste de aderência à microplacas, observou-se que 20,78% dos microorganismos, não foram capazes de formar biofilme, 14,70% foram classificados como moderados, 64,70% em fracos e nenhum como forte produtor de biofilme. A própolis em seus diferentes diluentes foi capaz de afetar a formação de biofilme e apresentou significativa atividade antimicrobiana frente a cepas de Staphylococcus spp., podendo ser indicada para utilização em estudos “in vivo”.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV